دانشگاه هاروارد اخیرا در پروژه ای بزرگ پرسشی را با 25متفکر برجسته اقتصاد و روابط بین الملل در میان گذاشته است: آیا چین به ژاپن دهه1990 تبدیل می شود؟ آیا اقتصاد چین همانند ژاپن رو به افول می گذارد و سرانجام در رقابت با آمریکا از قافله جا می ماند؟ متفکران اقتصادی و بین المللی در این پروژه ترجیح داده اند به جای جدایی ذهنی اقتصاد از سیاست، این دو حوزه را به عنوان حوزه های درهم تنیده در نظر بگیرند. برخی از این متفکران اقتصادی پس از بررسی شباهت ها و تفاوت های اقتصاد چین و ژاپن به تاثیرگذاری مولفه های ژئوپلیتیک بر این معادله پرداخته اند.
مجله «اقتصاد سیاسی بین المللی» (INTERNATIONAL ECONOMIC POLICY) مجله ای است که از سوی مرکز «مصور رحمانی برای بازرگانی و حکمرانی» منتشر می شود که زیرمجموعه دانشکده کندی دانشگاه هاروارد است. این مرکز در قالب یک «هم اندیشی» مجموعه ای از کارشناسان مسائل چین را گرد هم آورده است تا درباره آینده چین و الگوآموزی این کشور از فروپاشی شوروی یا ژاپنیزه شدن چین به تبادل نظر بپردازند. این مجله که در زمستان2023 منتشر شد، نظرات 25کارشناس را در این رابطه جویا شده که پیش بینی های خود را درباره آینده چین ارائه می دهند.
«شی جین پینگ»، رهبر چین روی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دهه1990 و چگونگی اجتناب از سرنوشتی مشابه برای اقتصاد چین متمرکزشده است. آیا او در عوض برای مطالعه ژاپن و دهه های ازدست رفته این کشور در اوایل دهه1990 عملکرد بهتری دارد؟ آیا «شی» اکنون باید به پیامدهای بدهی هنگفت کشورش، کاهش مازاد تجاری با ایالات متحده و اروپا و سقوط وام های رهنی (البته از چشم انداز جمعیتی ناامیدکننده چین و سایر چالش ها سخنی به میان نمی آورم) فکر کند؟ آیا بقیه جهان باید نگران از دست دادن یا کاهش بالقوه سرعت اقتصاد یکی از موتورهای اصلی رشد جهانی باشند؟ در همین حال، مقام های چینی سناریوی بسیار دلگرم کننده تری را ارائه می کنند. شما به چه چیزی باور دارید؟